Min skatt

I början av varje år skickar Skatteförvaltningen automatiskt skattekort till alla som har fyllt 15 år. Du får skattekortet per post eller så får du ett Suomi.fi-meddelande om skattekortet. Skattekortet skickas alltid till MinSkatt. Därutöver får du det per post eller så får du ett Suomi.fi-meddelande om det. Om du jobbar ska du visa upp skattekortet för din arbetsgivare. På skattekortet kan arbetsgivaren se hur mycket skatt arbetsgivaren ska ta ut på din lön. Du kan vid behov använda ett och samma skattekort för många jobb. Om du inte lämnar/visar upp skattekortet för din arbetsgivare, är skatten på din lön 60 procent.

På skattekortet ser du förskottsinnehållningsprocenten, inkomstgränsen och tilläggsprocenten. Tilläggsprocenten används om inkomstgränsen överskrids.

Förskottsinnehållningsprocenten eller skatteprocenten anger hur många procent i skatt arbetsgivaren ska dra av från din lön vid varje löneutbetalning.

Inkomstgränsen är en beräkning av din lön under ett år.

Tilläggsprocenten används efter att inkomstgränsen överskridits. Då innehålls skatt på lönerna för slutet av året enligt tilläggsprocenten. Du kan undvika användning av tilläggsprocenten när du begär ett nytt skattekort innan inkomstgränsen överskrids.

Om du får lön från många olika arbetsgivare, ska du använda ett och samma skattekort för alla jobb.

Begär vid behov ett nytt skattekort

När du i början av året får ett skattekort, så bör du beräkna din inkomst för hela året. Kolla sedan inkomstgränsen i skattekortet. Är den tillräcklig eller får du kanske en högre lön? Det är också bra att begära ett nytt skattekort, om du har beräknat att du får en lägre lön än vad inkomstgränsen i skattekortet är.

Ändra gärna skattekortet om du har beräknat att du får högre inkomster. Du kan beställa ett nytt skattekort, alltså ett ändringsskattekort, i MinSkatt. Du loggar in i MinSkatt med dina nätbankskoder eller mobilcertifikat. Om du inte har nätbankskoder eller du inte har fyllt 18 år, kan din vårdnadshavare beställa ett skattekort till dig i MinSkatt genom att logga in i tjänsten med sina bankkoder. Vid behov kan skattekort också beställas per telefon i vår kundtjänst. Se servicenummer och beställ skattekort per telefon (vero.fi).

Följ gärna under kalenderåret upp hur hög lön du har fått. Jämför med jämna mellanrum de utbetalda lönerna med inkomstgränsen i skattekortet. Detta är särskilt viktigt om du har många arbetsgivare. Du kan bli tvungen att betala kvarskatt året därpå, om dina sammanlagda inkomster från alla arbetsgivare överskrider inkomstgränsen i skattekortet. I lönespecifikationerna kan du följa upp dina inkomster och de skatter som du betalat. Du kan också se dina löner för innevarande år i MinSkatt när du beställer ett nytt skattekort.

Hur ser skattekortet ut?

Skattekortet är egentligen inget kort, utan det är en handling i A4-storlek. Skattekortet har två språk, uppgifterna finns på finska och svenska.

En sommaranställds checklista över skatteärenden
Kolla in listan med allt du behöver komma ihåg om skattefrågor när du ska på sommarjobb.

Skattenummer behövs på byggarbetsplatser, platser för installationsarbete och varv

Var och en har också ett skattenummer med tanke på beskattningen. Numret anges i MinSkatt och skattekortet. Skattenummer behövs vanligen endast på byggarbetsplatser, platser för installationsarbete och varv. Om du jobbar eller gör arbetspraktik på en sådan plats, ska du ha ett fotoförsett personkort av vilket ditt skattenummer framgår. Ditt skattenummer ska också föras in i skattenummerregistret. Skattenummerregistret är ett register som Skatteförvaltningen för över arbetstagare.

Studerande och lärare ska också vara införda i skattenummerregistret, om de rör sig på en byggarbetsplats eller ett varvsområde. Skattenumret kan till exempel vara angivet i läroanstaltens kort. Då fungerar kortet också som personkort.

Kolla om ditt skattenummer är infört i registret (vero.fi). Om ditt skattenummer ännu inte är infört i skattenummerregistret, kan du aktivera det i MinSkatt. Din arbetsgivare eller läroanstalt kan också ange ditt skattenummer till registret.

Om du orsakas kostnader för en tillfällig arbetsresa, kan arbetsgivaren ersätta kostnaderna genom att betala ut ett dagtraktamente eller en kilometerersättning. Med tillfällig arbetsresa avses en resa som du gör till en annan ort på grund av arbetsuppgifter och på begäran av arbetsgivaren. Med tillfällig arbetsresa avses till exempel inte en resa mellan hemmet och arbetsplatsen. Ersättningar är skattefria när de bygger på faktiska kostnader eller ett beslut som Skatteförvaltningen varje år ger om maximibeloppen av dagtraktamenten och kilometerersättningar.

Din arbetsgivare kan betala ut ett dagtraktamente för den tid som din arbetsresa pågår. Då ska resans längd vara mer än 15 kilometer räknat från din bostad eller din ordinarie arbetsplats, beroende på varifrån du har startat din resa. Arbetsresans längd inverkar på dagtraktamentets storlek. Syftet med dagtraktamentet är att ersätta dig till exempel måltidsutgifter som är högre än normalt. Dagtraktamentet är mindre om du får en gratis måltid på resan eller om din arbetsgivare betalar måltiden.

Din arbetsgivare kan också betala dig skattefria kilometerersättningar. Skatteförvaltningen ger varje år ett beslut om beloppet av kilometerersättningar. Maximibeloppet av kilometerersättning påverkas till exempel av om du gör resan med egen bil eller tjänstebil och om du har med dig andra personer i bilen.

Om din arbetsgivare inte ersätter kostnader för en arbetsresa, kan du dra av kostnaderna i beskattningen som kostnader för förvärvande av inkomst. Ange då resekostnaderna enligt de faktiska kostnaderna. Om du har använt kollektivtrafik, såsom tåg, buss eller metro, för arbetsresan kan du dra av resekostnaderna enligt biljettpriserna. Egen bil eller tjänstebil är exempel på eventuella andra transportmedel.

Kostnaderna för förvärvande av inkomst har ingen egentlig självrisk. I beskattningen drar du dock endast av den del av kostnaderna som överstiger det allmänna avdraget för förvärvande av inkomst. Det allmänna avdraget för förvärvande av inkomst är ett fast avdrag som alla löntagare får för sina löneinkomster automatiskt. Det är 750 euro, varför du inte får ett separat resekostnadsavdrag för kostnader som är lägre än det.

Resor mellan bostaden och arbetsplatsen

I beskattningen är resorna mellan bostaden och arbetsplatsen inga arbetsresor, och därför kan du inte få dagtraktamenten och kilometerersättningar för dem. I beskattningen får du dra av kostnaderna för resorna mellan bostaden och arbetsplatsen enligt billigaste möjliga fordon. Vanligen betyder det färdbiljetter för kollektivtrafik.

Skatteförvaltningen samarbetar inte med företag som beviljar snabblån.

Kontonummer

Kontrollera alltid i din skattedeklaration att du har angett ditt kontonummer rätt. Om ditt kontonummer är felaktigt, har ändrats eller om du vill lämna kontonumret som en ny uppgift ska du ange kontonumret i MinSkatt.

Användning av skatteåterbäring

Om du har obetalda skatter använder Skatteförvaltningen din skatteåterbäring till dessa. Du får alltid ett meddelande om din skatteåterbäring används till att betala obetalda skatter. En skatteåterbäring kan även mätas ut. Du får ett meddelande om utmätning från utsökningsmyndigheten.

Varje vår skickar vi dig en förhandsifylld skattedeklaration som innehåller uppgifter om din beskattning året innan. Skattedeklarationen innehåller till exempel förhandsifyllda uppgifter om dina löner. Du ser också uppgifter om förskottsinnehållningarna, alltså de skatter som din arbetsgivare har dragit av från dina löner utifrån ditt skattekort. Har din skatteprocent varit för liten i förhållande till dina inkomster måste du betala kvarskatt. Men om du har betalat för mycket skatt på din lön så får du skatteåterbäring.

Kolla de löneuppgifter och skatteavdrag som anges i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Du behöver inte göra nånting om alla uppgifter är korrekta och inga uppgifter saknas. Korrigera eller komplettera uppgifterna, om det finns fel i uppgifterna eller en del uppgifter saknas. Informera också löneutbetalaren, alltså din arbetsgivare, om det finns fel i löneuppgifterna. Kolla också att ditt kontonummer är korrekt. Numret anges på första sidan i skattedeklarationen.

Anmäl eventuella ändringar och korrigeringar i MinSkatt. Du kan göra ändringar direkt på förstasidan när du klickar på Förhandsifylld skattedeklaration och sedan på Kontrollera den förhandsifyllda skattedeklarationen. I MinSkatt kan du också korrigera eller komplettera ditt kontonummer, om du inte har angivit det tidigare eller om kontonumret har ändrats. Läs anvisningen om ändring av kontonummer (vero.fi).

I MinSkatt och skattedeklarationen ser du också den sista dag som du ska granska skattedeklarationen. Gör alla ändringar och korrigeringar senast på den dagen. Om du skickar skattedeklarationen per post, så ska du reservera tillräckligt med tid för postgången eftersom skattedeklarationen ska vara framme på den utsatta dagen. Gör gärna ändringarna i tid, eftersom du kan bli tvungen att betala en förseningsavgift på grund av att skattedeklarationen har kommit in för sent. Om du inte lämnar alla uppgifter, så kan det även leda till en skatteförhöjning.

Om du gör ändringar i uppgifterna i skattedeklarationen, så får du en korrigerad skattedeklaration. I den korrigerade skattedeklarationen ser du om du får skatteåterbäring eller om du ska betala kvarskatt. I deklarationen anges också betalningsdagen och betalningsuppgifterna. Förfallodagarna för kvarskatt infaller mellan juli och februari året därpå och skatteåterbäringsdagarna i juli–december.

Sammanfattning:

Varje år får du en förhandsifylld skattedeklaration. Deklarationen innehåller uppgifter om dina inkomster och de skatter som du har betalat det föregående året. Kolla uppgifterna, bland annat beloppet på löneinkomsterna, ditt kontonummer och eventuella skatteavdrag. Du behöver inte göra nånting om alla uppgifter är korrekta. Komplettera och korrigera uppgifterna i MinSkatt före förfallodagen, om det behövs. Du får skatteåterbäring om du har betalat för mycket skatt det föregående året. Om du däremot har betalat för lite skatt, måste du betala kvarskatt. Du ser beloppet och betalningsdagarna på förstasidan i MinSkatt.

Beskattningsintyg

Beskattningsintyg har bifogats till skattedeklarationen. På beskattningsintyget ser du hur mycket beskattningsbara inkomster du haft under ett visst år. Det är bra att spara beskattningsintyget, eftersom du kan behöva det om du till exempel ansöker om bostadsbidrag hos FPA. Du ser också beskattningsintyget i MinSkatt när du klickar på Kontakt och sedan på Beslut och brev.

Mellan juli och december betalar Skatteförvaltningen in skatteåterbäringar på det bankkonto som du har angivit. Det minsta beloppet som betalas tillbaka är tio euro. Du ser skatteåterbäringsdagen på förstasidan i MinSkatt. Skatteförvaltningen betalar också ränta på skatteåterbäringarna.

Det kan hända att företag som beviljar snabblån marknadsför lån för att kunden ska få ”skatteåterbäring i förskott”. Sådana fraser är företagens egna reklamslogan, och Skatteförvaltningen är inte med i en sådan verksamhet och samarbetar inte med företag som beviljar snabblån.

Om du inte har betalat tillräckligt med skatt på inkomsterna det föregående året, ska du i efterskott betala den skatt som saknas i form av kvarskatt.

Om kvarskatten är 170 euro eller mer, så betalar du den i två delbetalningar. Du behöver alltså inte betala hela beloppet på en gång. Om kvarskatten är mindre än 170 euro, så ska du betala den i ett belopp. Kvarskatt som är mindre än tio euro behöver du inte betala.

Om du korrigerar eller kompletterar skattedeklarationen, kan det hända att skatteåterbäringsdagen eller förfallodagen för kvarskatt skjuts upp. De datum som finns angivna i den förhandsifyllda skattedeklarationen stämmer då inte, och du får information om nya datum senare.

Betala kvarskatten senast på förfallodagen. Om du betalar kvarskatten för sent måste du också betala dröjsmålsränta.

E-faktura eller direktbetalning för kvarskatt

Du behöver inte komma ihåg förfallodagen separat, om du beställer e-faktura för kvarskatt på din nätbank. Alternativt kan du lämna ett uppdrag om direktbetalning till din bank. Det här ska du göra senast tre veckor före förfallodagen för kvarskatten.

Förmåner är stöd som till exempel betalas ut av FPA eller socialbyrån i din hemkommun.

Förmåner är exempelvis

  • allmänt bostadsbidrag
  • bostadstillägg till studiestöd
  • studiepenning
  • stöd för skolresor
  • militärunderstöd
  • grunddagpenning för arbetslösa
  • sjukdagpenning
  • inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning
  • arbetsmarknadsstöd
  • grundläggande utkomststöd.

Förmånerna kan utgöra skattefri eller skattepliktig förvärvsinkomst.

Allmänt bostadsbidrag, bostadstillägg till studiestöd, stöd för skolresor, militärunderstöd och grundläggande utkomststöd är skattefria förmåner. Skattefria förmåner påverkar varken beskattningen eller skattesatsen. De ska inte anges i ansökan om skattekort och de visas inte heller i skattedeklarationen.

Studiepenning, grunddagpenning för arbetslösa, inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning, sjukdagpenning och arbetsmarknadsstöd är förmåner som räknas in i den skattepliktiga förvärvsinkomsten. FPA betalar ut förmånerna och får information om skattesatsen direkt av oss på Skatteförvaltningen.

Förmånerna visas i skattedeklarationen

Skattedeklarationen innehåller följande uppgifter om förmånerna:

  • vilket slags förmån du har fått
  • vilken instans som har betalat ut förmånen
  • hur stor förmånen är räknad i euro
  • hur hög den uttagna skatten på förmånen har varit.

Unga vuxna får vanligen allmänt bostadsbidrag, bostadstillägg till studiestöd, studiepenning och understöd för skolresor.

FPA verkställer inte automatiskt förskottsinnehållning på studiepenningen.  Om du får studiepenning och också jobbar, så ska du beakta studiepenningen i skattekortet för lön. Om din lön är låg och du inte får andra förmåner utöver studiepenningen, kan din skattesats bli noll procent.

Det kan hända att du får anställningsförmåner från din arbetsgivare, till exempel bostadsförmån, kostförmån, bilförmån eller telefonförmån.

Anställningsförmånerna är så kallade naturaförmåner som beskattas på samma sätt som lön. Det innebär att naturaförmånerna också räknas in i inkomsterna i beskattningen (och till exempel vid inkomstgränsen i skattekortet för lön). Varje år ger Skatteförvaltningen ett beslut om värdet på varje anställningsförmån. Värdet bestämmer hur stort belopp som läggs till dina inkomster baserat på att du får naturaförmåner. Anställningsförmånerna och deras värden visas i lönespecifikationen. Arbetsgivaren anmäler uppgifterna till inkomstregistret. Skatteförvaltningen inhämtar uppgifterna ur inkomstregistret och inkluderar dem i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Kolla också naturaförmånerna när du granskar skattedeklarationen.

Bostadsförmån

Bostadsförmånen betyder att din arbetsgivare har ställt en bostad till ditt förfogande. I beskattningen påverkas värdet på bostadsförmånen av bostadens storlek och ålder och huruvida bostaden har renoverats.

Kostförmån

Du kan få kostförmån av din arbetsgivare på två olika sätt.

  • Din arbetsgivare erbjuder dig en avgiftsfri lunchservering eller en lunchservering som är billigare än normalt på arbetsplatsen.
  • Din arbetsgivare ger dig lunchsedlar eller något annat motsvarande betalmedel. Arbetsgivaren betalar hela betalmedlet eller en del av det, och du kan använda betalmedlet för att betala luncher.

Bilförmån

Bilförmånen betyder att du kan använda arbetsgivarens bil.

Bilförmånen kan vara en så kallad fri bilförmån eller en bruksförmån av bil. En fri bilförmån innebär att arbetsgivaren betalar alla kostnader för bilen. Om du har en bruksförmån så betalar du själv minst bensinkostnader.

I beskattningen betraktas värdet av bilförmånen som din inkomst. Värdet av bilförmånen påverkas av bland annat hur mycket bilen har kostat, vilket år bilen har tagits i bruk och vilken tilläggsutrustning bilen har.

Bilförmånens beskattningsvärde är i regel ett fast månatligt belopp som består av bilens grundvärde och driftskostnader. Det är dock också möjligt att beräkna driftskostnaderna per kilometer baserat på hur mycket bilen har använts på privata resor. Den här metoden, det vill säga att beräkna ett värde per kilometer, kan bli mer lönsamt för dig om du har bara få privata körningar. Då ska du föra en körjournal. Med hjälp av körjournalen kan du specificera vilken del av körkilometrarna som utgör fritidsresor och vilken del som utgör arbetsresor.

Telefonförmån

Telefonförmånen betyder att din arbetsgivare betalar ett telefonabonnemang för dig och att abonnemanget är i arbetsgivarens namn, men du använder det. Med telefonförmånen kan du också använda abonnemanget på fritiden.

I beskattningen kan du få olika avdrag som minskar skatten, till exempel kostnader för att förvärva inkomst. Vissa avdrag görs från skatten och minskar då skatten direkt. Andra avdrag görs i sin tur från inkomsterna. Då blir den beskattningsbara inkomsten lägre än vad inkomsten skulle vara utan avdrag. Då behöver du inte heller betala lika mycket skatt.

Du kan till exempel få följande avdrag från löneinkomsten:

  • resekostnader
  • avdrag för förvärvande av inkomst
  • fackavgifter
  • obligatoriska arbetspensions- och arbetslöshetsförsäkringspremier.

Om ett avdrag görs från förvärvsinkomsterna, dras det av från den bruttoinkomst som du har fått under året i fråga. Med bruttoinkomst avses lön eller någon annan inkomst från vilken skatter eller andra avgifter inte har dragits av. Vissa avdrag gör vi automatiskt, andra ska du anmäla själv antingen på skattekortet eller i skattedeklarationen.

När avdragen har gjorts, räknar vi på det resterande beloppet ut hur mycket skatt du ska betala för det föregående årets inkomster. Vi jämför uppgifterna på dina vägnar och meddelar ett preliminärt resultat i den förhandsifyllda skattedeklarationen. Om uppgifterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen behöver korrigeras, får du ett nytt beskattningsbeslut senare (efter den utsatta dagen för den förhandsifyllda skattedeklarationen). Av beslutet framgår den slutliga uppgiften om skatteåterbäring eller kvarskatt.

Avdragen från förvärvsinkomsten minskar inte skatten i samma mån som avdraget är. Om du gör ett sådant avdrag, är skatteåterbäringen inte lika stor som avdraget. Men avdraget minskar den beskattningsbara inkomsten, det vill säga det belopp på vilket skatten räknas ut.

Med skatteprocenträknaren kan du prova hur olika avdrag påverkar beskattningen (vero.fi).

Avdrag som görs direkt från skatten

Vissa avdrag görs direkt från skatten. Ett sådant avdrag minskar den skatt som ska betalas direkt i lika stor mån som avdraget är. Till avdragen från skatten hör hushållsavdrag och studielånsavdrag. Det innebär att skatteåterbäringen ökar eller kvarskatten minskar i lika stor mån som avdraget är. När du vet hur stort avdraget är, vet du också hur mycket avdraget påverkar skatteåterbäringen eller kvarskatten.

Anmälan om avdrag i beskattningen

Skatteförvaltningen gör en del av avdragen automatiskt. Avdraget för förvärvande av inkomst är ett sådant avdrag. Det uppgår till 750 euro och alla som får löneinkomst får det automatiskt i beskattningen. Avdraget kan dock inte vara högre än din löneinkomst. Du ska anmäla utgifterna för förvärvande av inkomst själv, men endast om du har haft utgifter som är större än 750 euro. I beskattningen kan du inte dra av studiekostnader (till exempel skolböcker) som utgifter för förvärvande av inkomst, om du studerar i den grundläggande utbildningen eller en utbildning som siktar på examen, till exempel i en yrkeshögskola eller ett universitet. När det gäller studie- och utbildningsutgifter finns det dock vissa enskilda undantag. Du kan läsa mer om undantagen på sidan Studie- och utbildningsutgifter på vero.fi.

Du ska själv anmäla vissa avdrag, såsom kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen. En del av avdragen visas i sin tur i den förhandsifyllda skattedeklarationen, eftersom Skatteförvaltningen också får uppgifter från exempelvis arbetsgivarna och fackförbunden. Fackförbunden anmäler medlemsavgifter och arbetsgivarna arbetspensions- och arbetslöshetsförsäkringspremier till oss. Därför ingår de avgifterna och premierna i den förhandsifyllda skattedeklarationen.

Läs mer om olika skatteavdrag och anmälning av dem (vero.fi).

Om du får en gåva som är värd 5 000 euro eller mer, ska du betala gåvoskatt. Du ska också betala gåvoskatt om du får många gåvor av en och samma person under en treårsperiod och gåvornas sammanlagda värde är minst 5 000 euro. Det är alltid mottagaren av gåvan som ska betala gåvoskatten.

Du kan göra en gåvoskattedeklaration inom tre månader räknat från den dag som du tog emot gåvan (eller om du har fått många gåvor till ett sammanlagt värde av 5 000 euro). Gör gåvoskattedeklarationen på fliken Alla skatteslag i MinSkatt. Välj sedan Gåvoskattedeklaration.

Gåva kan till exempel vara

  • pengar
  • fastighet, såsom hus eller tomt
  • bostadsaktielägenhet
  • lös egendom, såsom bil eller aktier
  • andel av ett dödsbo

Om du har fått gåvor av två eller flera gåvogivare, ska du lämna en gåvoskattedeklaration om varje gåvogivares andel.

Gåva för underhåll

Med gåva för underhåll avses en gåva som du har fått för underhåll för dig, alltså din dagliga utkomst. Du kan få en skattefri gåva för underhåll, även om gåvan inte är nödvändig för din utkomst. Du behöver inte betala skatt på gåvan för underhåll, men beakta vissa villkor som gäller gåvan och det sätt på vilket gåvan har givits. En gåva för underhåll kan aldrig ges i pengar, utan gåvogivaren ska betala dina underhållsutgifter direkt. I praktiken sker det till exempel så att gåvogivaren betalar dina räkningar direkt till fakturautställarna.

Det är till exempel möjligt att betala följande som gåva för underhåll:

  • bolagsvederlag
  • hyror
  • elräkningar
  • telefonräkningar
  • internetavgifter
  • matinköp
  • kostnader för utlandsstudier.

Förutsättningen för en gåva för underhåll är att du inte kan använda gåvan för något annat ändamål. Om dina föräldrar till exempel ger dig en gåva i pengar, kan gåvan inte vara en gåva för underhåll. Orsaken är att du har möjlighet att använda pengarna för något annat ändamål än till exempel för hyror, elräkningar eller telefonräkningar. Det är alltså viktigt att den som har givit en gåva för underhåll betalar beloppet direkt till fakturautställaren.

Alla räkningar och utgifter ingår dock inte i underhållet. Om någon till exempel betalar ett finansieringsvederlag för din ägarbostad eller en arvsskatt på dina vägnar, är betalningen ingen skattefri gåva för underhåll.

Om du får en penninggåva för underhåll ska du betala gåvoskatt. Du ska betala gåvoskatt, om du får minst 5 000 euro av en och samma gåvogivare under en treårsperiod.